Møt vårt medlem St1 Norge

I samtale med Anita Bakås Sørlundsengen, Retaildirektør i St1 Norge AS.

Kan du gi oss en kort introduksjon av bedriften deres, inkludert hva dere driver med og hvilken rolle dere har i drivstoff- og lademarkedet?

St1 er et nordisk energikonsern med visjon om å være ledende på produksjon og salg av CO₂-bevisst energi. Vi forsker på og utvikler økonomisk- og miljømessig bærekraftige energiløsninger. St1 fokuserer på salg av drivstoff, raffinering og fornybare energiløsninger som avfallsbasert biodrivstoff og vindkraft. Vi har 1270 St1- og Shell-stasjoner i Norge, Sverige og Finland. Vi er blant annet ledende på bunkersterminaler langs norskekysten med St1 Marine.

St1 har sitt hovedkontor i Finland og har mer enn 1000 ansatte. I Norge har vi om lag 300 energistasjoner under merkevaren Shell, samt depot- og forsyningsnettverk over hele landet. I løpet av noen år vil alle våre energistasjoner gå over til å merkes som St1-energistasjoner. I Norge jobber vi også aktivt med vindkraft, lading og andre alternative energikilder for transport. St1 har sammen med Recharge rundt 80 teknologinøytrale ladestasjoner. Uansett hva slags elbil du kjører, kan du lade hos oss. Vi ruller nå ut lading under merkevaren St1 på alle energistasjonene våre. Vår ambisjon er å gradvis erstatte flytende drivstoff med alternative energikilder til transport.

Vi er også veldig stolte over butikken vår Real som tilbyr kvalitetsmat med gode norske råvarer!

Hva ser dere som de største utfordringene og mulighetene for drivstoff- og lademarkedet i tiden fremover?

Vi i St1 ser at omstilling er utfordrende, både for forbruker og næringsliv. Forbrukere og næringslivet opplever usikkerhet rundt hvordan vi skal investere. I den farten som teknologi og tilgang til energibærere utvikler seg, vet man ikke helt sikkert hva som blir «det neste nye». Det er med andre ord en utfordring knyttet til forutsigbarhet. Vi skal investere i å omstille våre verdikjeder og virksomhet, og for å gjøre dette trenger vi forutsigbare regulatoriske og politiske rammer, på lik linje som forbrukere må ha en sikkerhet i at det fremkomstmiddelet de velger å investere i, ikke nedprioriteres i neste runde.

Vi tror at ulike kunder i transportsegmentet trenger ulike løsninger for energi. Vi må ikke la det beste bli det godes fiende. Alle gode tiltak må ønskes velkommen. Bruk av biodrivstoff var for eksempel det klimatiltaket som førte til størst utslippsreduksjon i transportsektoren i 2023. Elektrifisering er en løsning, men vi mener at biodrivstoff og biogass er viktige for veitransport mens for marine, vil for eksempel grønn ammoniakk bli viktig. Det er også en spennende fremtid for syntetisk flydrivstoff (SAF).

Hvordan ser fremtidsplanene deres ut? Har dere noen spennende mål og ambisjoner for å utvikle dere i fremtiden?

St1 har en visjon om å være ledende på produksjon og salg av CO₂-bevisst energi. Vårt mål er å utvikle og kommersialisere velfungerende og bærekraftige løsninger, som vi kan levere på en lønnsom måte. Med kontroll over hele verdikjeden fra råmateriale til sluttbruker, bygger vi ekspertise for å introdusere stadig mer fornybart drivstoff til markedet. Det haster å skape nye og kostnadseffektive fornybare energiløsninger. Vår sterke posisjon i den tradisjonelle oljebransjen gir oss muligheten til å investere i fremtiden, og realisere vår visjon gjennom fornybar energi.

Vi er stolte av de store energistasjonene våre som blant annet har tungbil-oppstillinger, pauserom og dusj til sjåførene, samt rekreasjonsområder som hundeluftegård og leker til barna. Noen av energistasjonene våre har til og med biehotell.

Med sommeren rett rundt hjørnet, har dere noen tips eller råd til følgerne våre når det gjelder bruk av drivstoff og lading i år?

Ta det litt med ro i sommer – unngå å bli stresset når du kjører. Tenk på HMS og trygghet, det er ikke så viktig med de ekstra ti minuttene. Og så håper vi at de stopper på energistasjoner i hele Norge, og gjerne hos oss i St1. Vi er viktige pausedestinasjoner og her kan reisende både få luftet seg og spist et godt måltid.

Vi er mer enn 2000 medarbeidere i hele landet som har stelt i stand til storinnrykk nå i sommer og ser frem til å møte alle som stopper hos oss. Hos oss er det mange som har sin første jobb, og mange som er veldig erfarne. Vårt mål er at dere alltid skal føle dere velkomne hos oss, og håper at alle kan møte våre ansatte igjen med et smil og litt tålmodighet – god sommer og håper vi sees!