Salg av strøm til lading av elbiler fortsetter å øke

I 2023 omsatte Drivkraft Norges medlemmer 315 GWh strøm til lading av elbiler i det norske markedet. Det er en økning på 32 prosent sammenlignet med året før. Videre har antall lademuligheter fra våre medlemmer mer enn doblet seg fra 2022 til 2023.

Drivkraft Norges medlemmer representer om lag 95 prosent av hurtiglademarkedet i Norge og solgte i 2023 til sammen 315 GWh strøm til lading av elbiler. Hurtiglading utgjorde 301.33 GWh. Våre medlemmer kunne ved utgangen av 2023 tilby over 18.000 lademuligheter. 

Eksplosiv økning i antall lademuligheter, mens hurtiglading utgjør den største delen av omsetningen 

Drivkraft Norges medlemmer omsetter hovedsakelig strøm gjennom hurtiglading. I 2023 var samlet omsetning på om lag 300 GWh. Normallading utgjør bare 4,3 prosent av det totale omsatte volumet. Statistikken for 2023 viser videre en marginal nedgang i salget av normallading, mens omsetningen fra hurtiglading økte med 34 prosent.  

"Drivkraft Norge ønsker å øke innsikten i hvor mye strøm som omsettes til lading i Norge og samler derfor inn historiske omsetningstall fra våre medlemmer. Vi mener dette er innsikt av nasjonal interesse og bør inkludere alle selskaper som selger strøm til lading i Norge. Innsamling av disse tallene bør derfor på sikt ivaretas av Statistisk sentralbyrå", sier administrerende direktør i Drivkraft Norge Kristin Bremer Nebben.

I 2023 gjorde ladeselskapene vesentlige investeringer i ladeinfrastrukturen i Norge. Tilbudet av hurtiglademuligheter økte med om lag 44 prosent og ved utgangen av 2023 kunne våre medlemmer tilby 2400 flere hurtigladepunkter enn i 2022. Til sammen representerer Drivkraft Norges hele 7725 hurtigladepunkter og dette utgjør nesten alle hurtigladepunkter som er registrert i Nobildatabasen.  

Normalladepunkter utgjør størsteparten av lademulighetene som tilbys og har også hatt en betydelig vekst i 2023. Ved utgangen av 2023 kunne våre medlemmer tilby 10668 normalladepunkter som er en økning på nesten 60 prosent. 

"Ladeselskapenes investeringer i ladestasjoner fikk virkelig fart i 2023 og det var ved utgangen av 2023 89 elbiler per hurtiglader, noe som er en rekordhøy dekning. Vi forventer nå at veksten i antall hurtigladere vil flate ut og tilpasse seg utviklingen i elbilmarkedet", sier Bremer Nebben.

Ladebransjen er opptatt av å tilby kundene gode ladeopplevelser 

Ladeoperatørene i Norge er i sterk konkurranse med hverandre. Kundetilfredshet er viktig for ladeselskapene og de jobber derfor kontinuerlig med å gjøre ladeopplevelsen så enkel som mulig. Bransjen mener derfor at det er viktig at informasjon om ladepriser skal være lett tilgjengelig for kundene. 

Siden det er stor variasjon i hvordan hurtigladestasjonene i Norge er utformet, mener Drivkraft Norge at ladebransjen bør stå fritt til å velge hvordan de opplyser om hva det koster å lade. Ladeoperatørene har ulike forretningsstrategier når det gjelder hvordan de ønsker å kommunisere med sine kunder. I tillegg må bransjen forholde seg til regelverk i vegloven og plan- og bygningsloven som regulerer muligheten for bruk av skilting langs vei og i bebygde strøk.  

Å gi god informasjon om pris på lading er ikke rett fram. Prisen kunden betaler når de lader vil blant annet kunne avhenge av om man lader som drop-in kunde, har et kundeforhold til ladeoperatører eller lader ved hjelp av roaming. Det er ikke gitt at det er drop-in prisen som er den dyreste prisen forbrukeren kan bli belastet. Roamingaktører inngår for eksempel egne prisavtaler med ladeoperatørene og kan ha egne påslag/tillegg i prisen de deretter tilbyr sine kunder, noe som kan gi lavere eller høyere pris enn drop-in prisen.  

"Når det gjelder hvilken pris som det skal opplyses om på ladestasjonen, mener vi drop-in prisen er best egnet, men roamingaktører har også en viktig rolle om å opplyse sine kunder om hvilken pris deres kunder må betale", sier Kristin Bremer Nebben.

Du kan lese mer om ladestatistikk på vår egen side om dette.

Forklaring på begreper 
  • Normalladepunkter: Ladepunkter med effekt under 50 kW 
  • Hurtigladere: Ladepunkter med effekt over 50 kW, de aller fleste hurtigladere som installeres nå har effekt på 150kW eller mer. 
  • Drop-in pris: Den prisen en kunde vil betale dersom man foretar en ladeøkt på en ladestasjon som "drop-in" kunde og lader ved bruk av roaming eller kundeklubb. 
  • Roaming: Betaling for lading gjennom aktører som inngår avtaler med ladeoperatører og tilbyr sine kunder en pris avhengig av kundeforholdet. For eksempel apper som Elton eller RFID brikker som Elbilforeningens ladeklubb.